«
06.10 20130

1000 de masti

De: ioanab Categorii: aiurea

Oamenii sunt niste fiinte cerebrale si asta ne diferentiaza foarte mult de animale, chiar daca avem si noi o parte animalica in noi. Animalele sunt conduse zi de zi de satisfacerea putinelor aspecte , cum ar fii procurarea de hrana si reproducerea, oamenii spre deosebire de animale sunt conduci de un tumult de aspecte , acestea depinzand strict de fiecare individ.

Satisfacerea anumitor aspecte face ca omul sa-si schimbe personalitatea si sa se muleze in functie de indivizii din imprejurimi sau cu care interactioneaza. Aceasta mulare duce la utilizarea  asa numitelor masti , unii oameni  specializati in domeniu le zic dezvoltare de personalitati, dar eu cred ca omul isi pune o masca in functie de fiecare situatie si nu cred ca nu a fost vreodata vreun om care sa nu foloseasca vreo masca.

Un exemplu usor ar fii masca “prietenului bun” atunci cand prietena ta te intreba daca s-a ingrasat  si tu ii spui calm ca e foarte ok. Masca “prietenului bun” mai e folosita si in cazul in care vrei sa distrugi viata cuiva si ca sa il poti distruge trebuie sa te faci prieten cu dusmanul. Asta e o masca pe care nu multi reusesc sa o sparga si ajung sa fie pacaliti , e o masca urata si periculoasa si nu am o parere tocmai buna despre oamenii care o folosesc. Mai e si masca “zambitoare” pe care o  foloseste o femeie de fiecare data cand iese din casa pentru ca lumea sa nu-si dea seama ca ea de fapt acasa e snopita in bataie de barbatul pe care-l iubeste. Asta e o masca pe care cred ca o folosim multi si multe din mai multe motive : din rusine, din nevoia de nu a arata altora slabiciune sau din optimism crezand ca zambind treci mai usor peste toate relele. Fiecare avem un sef cu care nu suntem pe aceeasi unda ,dar ne punem masca”bunul angajat” doar pentru a nu fii concediat.

Ideea e ca suntem o multime de indivizii cu nevoi diferite si caractere diferite si de multe ori dai de persoane minunate, dar care au opinii si actiuni care se bat cap in cap cu ale tale si din nevoia de a tine persoanele alea aproape sau pur si simplu pentru ca nu vrei sa ranesti iti pui anumite masti. Exista si persoane care dezvolta personalitati, dar punerea de masti cred ca e un proces nu foarte complex care este folosit pentru mularea pe situatie.

Pun pariu ca sunt o multime de masti pe care poate inca nu le-am intalnit sau nu le-am folosit….ce pot sa zic e ca si eu folosesc masti. Ma simt un om cu o mie de masti, azi zambesc desi sufletul meu plange, poate te mint pentru ca poate esti sensibil la adevar, poate m-ai calcat pe coada ,dar iti zambesc pentru ca imi esti prieten s.a.m.d.

Cel mai important lucru e sa ajungi sa-mi cunosti mastile si sa sti de ce le folosesc. Poate ca folosesc o masca in fiecare zi ,daca dupa o mie de zile si o mie de masti inca mai esti prin preajma mea asteapta-te ca poate vin alte o mie de masti.

Intotdeauna citeste ochii pentru ca ochii sunt oglinda sufletului!