08.11 20130

Buni Leonidas

De: ioanab Categorii: ganduri

Cred ca toata lumea are un idol in viata….sau cel putin un scop sau un plan. Pana sa ajung la o varsta adulta nu-mi placea sa am un idol sau sa fiu ca cineva singura chestie care o vroiam era sa iau tot ce-i mai bun din toate perssoanele pe care le cunosc sau le voi cunoaste. Ei bine toate astea s-au schimbat in urma cu 4 ani.

Bunica e un lucru pe care eu nu prea l-am analizat  deoarece nu am prea avut tangente cu ea, dar in urma cu 4 ani bunica a avut primul ei atac cerebral si a facut semi-paralizie pe partea stanga asa ca am ajuns sa-mi petrec mai mult timp alaturi de ea. De multe ori pe parcursul vietii mele m-am plans de “greutatea crucii pe care mi-a fost dat sa o duc” , dar apoi am aflat povestea intreaga a bunicii.

Bunica – o mana de femeie (1.50 m inaltime) a ramas vaduva la 40 de ani cu 2 fete de crescut. Era pe vremea lui ceausescu cand vremurile erau grele si cand o femeie se descurca greu cu 2 fete mici, asa ca la 16 ani mama a fost nevoita sa isi lase scoala si sa se duca sa munceasca. Femeia asta, bunica , lucra in fabrica in schimburi si cand avea liber mergea pe la oameni si lucra cu ziua pamantul….venea acasa cu 2 sacii pe umeri si plase in maini pline cu legume si fructe primite in schimbul muncii ei. Rodul muncii ei il folosea o parte in uz caznic si restul il ducea in piata si il vindea ca sa aiba bani. Ajunsa la batranete cu o pensie de 600 de roni a continuat sa mearga kilometrii intregi pe jos indiferent de vreme dupa ciuperci,fragi,dude, etc ca sa le vand si sa isi mareasca putin veniturile. La varsta de 80 de ani truda si frigul din oase acumulat de-a lungul anilor au rapus-o cu un atac cerebral si o semi-paralizie pe partea stanga. Toate astea nu au tintuit-o la pat, bunica avand vointa sa mearga din noi si sa faca aceleasi chestii ca inainte de accident. S-a incapatanat pana a ajuns sa fie exact ca inainte de accident ,dar anul acesta viata i-a mai dat o palma dandu-i un al 2 lea atac cerebral de data asta mai slab , dar bunica fiind epuizata din cauza luptei cu celalalt atac , a fost afectata mai tare. In ciuda starii precare de sanatate bunica se tine tare si se incapataneaza sa se spele singura, sa se imbrace singura si chiar sa-si faca singura de mancare.

Azi ma gandeam ca buni e un adevarat spartan si ca spre deosebire de viata ei, problemele mele sunt o nimica toata. Buni e un exemplu de invidiat si viata ei te face sa te rusinezi cand tu nu tii capul sus la orice problema minuscula care tie ti se pare uriasa.